• 「不是土地短缺問題」 “Hong Kong is not short of land”
  • 環團聯合聲明 - 拒絕參與破壞郊野公園 Green groups refuse to participate in the destruction of Country Parks
  • 齊參與《綠色鄉村約章》及登記成為鄉村代表選民! Support the Village Charter and Register as a voter!
  • 保育南生圍投票結果公佈Nam Sang Wai Conservation Poll Result
  • 免「廢」暢飲 發佈會 Announcement of "Drink Without Waste "
  • 重新思考中環街市Rethink the Central Market
  • 「民間土地資源專家組」成立 Formation of a Citizens Task Force on Land Resources
  • 有害醫療廢料再現香港 市民健康繼續受嚴重威脅 Dangerous and harmful medical waste found on HK’s beaches continues to put people at risk
  • New dangerous medical waste found at HK’s beaches puts residents at risk 新危險醫料廢料襲港,對市民構成嚴重威脅
  • Joint statement regarding dumping and land filling by concern groups and environmental NGOs 關注團體及環保組織就傾倒泥頭和填土問題的聯署信
  • 【鄉議局破壞郊野公園 土地已售予發展商】上週末,鄉議局破壞了西貢郊野公園的不包括土地內的濕地,藉此抗議政府將該該處和鄰近土地劃為保育用地……我們的調查發現,慘遭破壞和斬樹的土地大部份已在2012年賣予數個發展商。原居民早已放棄了他們土地的業權,何談復耕? 【Country Parks under attack from the Heung Yee Kuk】Last Sunday, the Heung Yee Kuk felled trees and removed vegetation on wetland deep inside the Sai Kung Country Park....Our investigation has now revealed that the land in question was sold to developers in 2012. The indigenous villagers long gave up their interest in farming.
  • Queen’s Pier to City Hall?? or Pier 9 and 10?? 大會堂重置皇后碼頭?還是選址在9號10號碼頭?
  • Online Survey: Electronic Road Pricing 意見調查:電子道路收費
  • 'Missing Seats' is lobbying government for more and better seats along streets, at bus stops, and in public space.Together we can make Hong Kong a better place for all. 「邊度無凳坐」希望令大家明白安全又舒適既座位對香港人既重要性,俾自己一個參與設計香港既機會,話俾我地知邊到應該有凳坐!
  • and bad pedestrian links in Hong Kong. We will ask the Transport and Housing Bureau to fix these over time. 「邊度冇路行」的目標是希望各位能提供缺乏或有問題行人路的位置,我們會要求運輸及房屋局改善清單中的行人路。
  • The Small House Policy has a complex history, officially beginning in 1972. But the complexities began when the New Territories were added in 1898. 自1898年英國租借新界,土地問題就從未停止。直到1972年「小型屋宇政策」(俗稱丁屋)令問題更加複雜。
2 March

Smoke stack in public space?

 

Click here to stop it.Since 2004 harbour activists have asked Government to reconsider the location of pump houses, ventilation shafts, and other infrastructure. But to no avail. Hong Kong residents and tourists will be forced to look at, smell and hear the air ventilation of the six lane Central Wanchai Bypass tunnel.
View from IFC rooftop to harbourfront blocked by the planned airvent.

Highways Department will place the air vents right in front of the public rooftop on IFC, a public space the community has paid dearly for. The rooftop was created by the developer in return for being allowed to break the rules protecting the view of Hong Kong’s ridgeline!


Landscape deck between IFC and Ferry Piers without (left) and with an airvent (right) next to it.

Following the 2009 policy address, government announced its decision to forego land premiums and delete the planned hotel and office developments in front of IFC and to change the land use to a “large landscaped deck connecting the Central Business District to the new harbourfront and providing about 1.7 hectares of public open space including a central plaza for festive events”, “a vibrant, attractive and accessible civic node primarily for public enjoyment of the harbourfront.”

All this flexibility is wasted with the Highways Department placing the airvent right next to it. Oh almost forgot, they will mitigate the impact by putting some ‘festive’ grass on theroof of the airvents.

Move the airvent

A site just a little to the west has been identified by engineers where the airvent will be between fly-overs and out of everyone’s way.

Highways Department’s claims that such move will lead to delays rings hollow. Had Highways Department acted when people first commented there would be no risk of delay. In any case, the cost of a short delay is always much less than the cost of having a smoke stack in the wrong place forever.

‘Say No’

Click here to let Government hear your views if you support the ‘Say No’ campaign by the tenants of IFC.

Report in the South China Morning Post by Joyce Ng on 29 July 2009

Bypass vent will ruin views, say critics

Fears of pollution in public open space

Harbour advisers are concerned that a ventilation building for the Central-Wan Chai Bypass will occupy a large area of a waterfront site, polluting the public open space with exhaust fumes and ruining views.

Alternative designs for the building, which is to be constructed in front of Two IFC and is proposed as either a “streamlined green roof”, or a cube called “the play of illusion”, are to be revealed at an exhibition for public consultation today.

The structure, which will be 18 metres high and occupy an area of 1,470 square metres, is one of three ventilation buildings to be built for the 4.5km bypass that will run underground at the reclaimed Central harbourfront and will be opened in 2017.

But harbour advisers are worried that the building will take up a lot of space and become an eyesore.

The latest plan for the reclaimed Central harbourfront, envisages that a site near the ventilation building, known as Site 2, will feature one location for cultural, retail, restaurant, entertainment, tourism and community uses, and will be managed by public-private partnership. The site, together with the neighbouring Site 1, will also have a large landscape deck covering the tunnel. Sites 1 and 2 were originally planned as locations for hotels and offices but the government reconsidered this proposal and replaced them with low-rise structures for community use after public opposition.

Paul Zimmerman, chief executive officer of Designing Hong Kong, and a Harbour Commission member, said it was the location rather than the design of the ventilation structure that worried him. “You can see what people will experience if the bypass vent is placed here – exhaust fumes issuing forth into the open space.

“The government promised that Sites 1 and 2 will become a podium plaza for community use. People are expecting a beautiful environment there,” Zimmerman said.

He suggested shifting the ventilation building westward nearer to Central Pier 1, a place further from the harbourfront open space with less human traffic.

Opposition is also brewing among businesses in the IFC mall. Red Bar + Restaurant on the fourth floor of the mall is circulating a flier urging customers to object to the building, and says the structure will be an eyesore and block the harbour view in front of the mall.

Patrick Lau Hing-tat, another Harbour Commission member, said the ventilation location was not desirable. “No matter how you dress it up, it will take a lot of open space.” Civil engineer Greg Wong Chak-yan said a ventilation building and a certain amount of exhaust fumes will be inevitable given that the public had agreed the bypass should go underground.

In response to an inquiry from the South China Morning Post, the Highways Department said it was “not recommendable” to relocate the building as this would require the scheme to be gazetted again and a new environmental assessment of the impacts of such a change, “which will cause serious delays to the completion and commissioning of the bypass project, of at least 1-1/2 to two years”.

Moving it to the site near Pier 1 as the group suggested would require additional ventilation and cable tunnels of several hundred metres which would create an even bigger ventilation building and cause traffic disruption in the area.

The department also said the impact of the present design would be acceptable with mitigation measures.

14 December
24 September
2 March
2 January
29 May